onsdag 30 september 2009

Afrikanskt hopp

Utvecklingen i Afrika har fortsatt att trotsa våra gamla föreställningar om kaos, armod och våld. Det finns flera obehagliga väpnade konflikter kvar, och ett antal fredsavtal är bräckliga, framför allt i Sudan. Men det finns ännu bara ett krig, enligt den gängse definitionen, nämligen det i Somalia. Tre år i rad med bara ett krig i Afrika, det har inte hänt sedan 1950-talet.
I Guinea ägde en riktigt otäck massaker på demonstranter rum den 28 september. Det var en ruggig påminnelse om gamla tiders styren.
I östra Kongo hände något märkligt under slutet av januari 2009. Helt utan att vi västmedier – eller andra bedömare heller – hade förutsett något liknande gick Rwanda, Kongo och FN samman för att en gång för alla slå ut hutumilisen i norra och södra Kivuprovinsen. Länderna i området har också gjort gemensam sak för att få bukt med den ohyggliga Herrens befrielsearmé, som lemlästat och våldtagit i först Uganda, senare norra Kongo. Ingen fred än, men kanske bättre förutsättningar.
Jag skrev i vintras ett ”paket” med artiklar för DN.se om de hoppingivande tendenserna i Afrika – såväl inom politiken som inom ekonomin. Jag fick mängder av positiv respons både utifrån och inifrån redaktionen – men också skarp intern kritik från vår korrespondent. Det var en intressant och märklig upplevelse. Vi hade en kort men intensiv mejlväxling om det vettiga i den konfliktstatistik jag redovisade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar