torsdag 21 januari 2010

Fyra snabba piller mot dysterheten

Samma dag som jag stålsatt mig för klara en bokanmälan av vardera Stefan Jonsson och Andreas Malm plus en krönika av Sverker Lenas – något av dysterkvistarnas sammansvärjning, dessutom i samma nummer av DN, dessutom på samma uppslag! – har jag turen att få lite kraft från inte mindre än fyra korta men viktiga motbilder:
1) Samma nummer av DN toppar (heder åt min redaktion) med nyheten att papporna nästan fördubblat sitt uttag av föräldradagar på tio år. Långt kvar till en andel man kan känna sig helt lugn med, förvisso, men takten är inte så pjåkig.
2) Moderaterna gör nu helt om och flaggar för att lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelserna om inte fördelningen mellan kvinnor och män förbättras påtagligt under nästa mandatperiod. Även de som inte skulle placera detta i kategorin positiv utveckling (sådana finns, tro't eller ej) måste medge att vi har ett märkvärdigt nytt politiskt landskap.
3) En studie av hur fiskebestånden utvecklats kring Sveriges första marina vindkraftpark, Lillgrund i Öresund, visar att farhågorna för att bestånden skulle drabbas hårt var ogrundade. Det visar sig nämligen att antalet fiskar i området har – ökat.
4) Sjukskrivningarna på grund av utbrändhet och andra stressrelaterade diagnoser har halverats sedan 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar