Den här bloggen är ett slags fristående fortsättning på två böcker: ”Farväl, oskuld”, som jag gav ut i november 2012, och (längre ner i flödet) ”Apokalypsens gosiga mörker”, skriven 2008. Den förstnämnda handlar om att ingen kommer undan ansvar i en alltmer gränslös värld. Den andra om hur världen har blivit allt bättre, men att vi har besynnerligt svårt att ta in detta faktum. Mitt löpande bloggskrivande sker dock sedan 2011 på Framstegsbloggen på DN (http://blogg.dn.se/framstegsbloggen).
torsdag 25 mars 2010
Obamas reform bryter Reagans era
Apropå ojämlikheten och klyftorna: Obamaadministrationens historiska sjukvårdsreform är inte bara den största förbättringen av det amerikanska vårdsystemet sedan Lyndon B Johnsons Medicare på 1960-talet. Lagen som Barack Obama undertecknade den 23 mars innebär också den enskilt största statliga åtgärden mot den ojämlika fördelning av rikedom i USA som tilltagit nästan oavbrutet sedan 30 år, menar David Leonhardt i New York Times.
Under större delen av tiden efter 1980 har regering och marknad rört sig i samma riktning, vilket ökat ojämlikheten. Men nästan varje aspekt av vårdreformen verkar i motsatt riktning. Detta faktum, skriver Leonhardt, gör reformen till Obamas huvudåtgärd för att bryta Reagan-eran.
Leonhardt återger vad Barack Obama skriver om Reagan i sin andra bok, att Obama hade respekt för mycket av det som 80-talets ikoniska president stod för men att Reaganadministrationen gått för långt i sin kursändring. ”Nästa presidents stora projekt”, sade Obama i en intervju under valkampanjen, ”blir att fundera ut hur man åstadkommer en ekonomisk tillväxt nerifrån och upp till skillnad från trickle-down-tillväxt.”
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar