söndag 4 oktober 2009

Världens mest prominenta dysterkvist

En av de teser i min bok som förmodligen retat flest handlar om att ledare ofta har en mer realistisk bild av hur världen ser ut än "vanligt folk" (vad det nu är). Men det gäller knappast alla.
Jag har länge tyck att FN-chefen Ban Ki-moon är en av världens mer prominenta dysterkvistar. Han beskylls ju för att vara en svag nickedocka - kanske försöker han kompensera sitt svaga ledarskap med att banka lite högre än andra i larmklockan. Det kan ju se viktigt ut. Särskilt handlingskraftigt är det dock inte.
Den 2 oktober var han i Sverige och hävdade, som svar på kritiken mot hans ledarskap, att aldrig i FN:s historia har fler allvarliga kriser än nu sammanfallit: klimathotet, finanskrisen, livsmedelskrisen och pandemihotet. Då säger jag så här:
Livsmedelskris har det varit oräkneliga gånger, och de var värre för tjugo och trettio år sedan, pandemihot har rått mest hela tiden - och vi var mer chanslösa förr (denna gång är den första i historien då man hinner ta fram ett vaccin innan pandemin nått kulmen), och finanskriser har vi haft många gånger - och det var knappast något FN lade sig särskilt mycket i. Organisationen var nämligen upptagen med alla de krig som rasade - alternativt bakbunden av kalla krigets låsningar i säkerhetsrådet. Men klimathotet var onekligen okänt för oss förr om åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar